Hükümet'in Türkiye'deki tasarruf açığını azaltmak için yasalaştırdığı otomatik BES'in zorunlu mu yoksa gönüllü sisteme mi dayandığı konusunda kafalarda soru işaretleri oluştu. Ekonomi yönetimi hazırladığı ilk taslakta çalışanların ilk 6 ay boyunca BES'e zorunlu prim ödemesini öngören bir sistemi gündeme getirdi. Ancak 6 aylık zorunlu kesinti önerisine başta TÜRK-İŞ olmak üzere bir çok kesimden itiraz geldi. Özellikle asgari ücretlilerin bu primleri ödemeleri halinde geçim sıkıntısına düşecekleri ifade edildi. Sonuçta 6 aylık zorunlu ödeme gündemden düştü, 2 aylık süre maddeye yazıldı. Ancak cayma hakkını ifade eden bu süre de “2 ay sonra” değil, “2 ay içinde” şeklinde yasaya girdi.
İSTEYEN AYNI GÜN CAYAR
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren otomatik BES düzenlemesine göre, çalışanlar emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecekler. Cayma halinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek.
Emeklilik şirketleri cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak. Cayma hakkını kullanmayan çalışanlar ise Hazine Müsteşarlığı tarafından daha sonra belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecekler. Bu maddeye göre, örneğin yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2017 tarihinde maaşından BES'e prim kesilen bir çalışan 2 aylık süreyi beklemeksizin hemen aynı gün sistemden çıkabilecek.
Erdoğan SÜZER
Sözcü
Hizmet Dökümünüzde Bu Kodu Görürseniz Emekliliğiniz...
Çalışanları İlgilendiren Önemli Gelişme!...
Milyonlarca Çalışana İzin Müjdesi!
İşsiz Gençler Eğitim Programıyla İş Öğrenirken...
Çalışan Anneye Her Ay 416 Euro Bakıcı Parası
Çalışan Anneye Ayda 416 Euro
115 Meslek İçin Belge Zorunluluğu Yolda
Gündelikçi Sigortası SMS’le Ödenecek
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!